trafic

vineri, 27 mai 2011

Mancarea ne influenteaza deciziile

Cine-ar fi crezut ca berea amara poate sa ne faca si pe noi mai... amari?

Cercetatorii de la City University din New York au demonstrat ca papilele gustative ne influenteaza modul in care ne comportam cu cei din jurul nostru. Astfel, cei care consuma bere bruna, bitter sau gin tonic au tendinta sa ii judece mai aspru pe cei din jurul lor si sa aiba un comportament mai dur chiar si atunci cand langa ei sunt prieteni sau oameni apropiati.

Tocmai din acest motiv, specialistii ne recomanda sa avem grija ce mancam si ce bem in momentele in care avem de luat o decizie deoarece gustul alimentelor sau bauturilor consumate ne influenteaza modul de a gandi.

Daca ne gandim un pic, vom realiza ca avem intr-adevar tendinta sa avem un comportament mai cald si bland atunci cand avem in fata un cappucino, o ceasca de cafea cu lapte sau un ceai indulcit cu miere. In acelasi timp, si persoana din fata noastra care consuma acelasi tip de bautura va trai senzatia unei intalniri foarte placute tocmai datorita gustului dulce al bauturilor consumate.

Acelasi lucru este valabil si pentru o prajitura asa ca daca trebuie sa dati o veste nu tocmai buna sau doriti sa induplecati pe cineva cu vorba buna, alegeti mai bine o prajitura dulce si o cafea fierbinte, iar rezultatele vor fi, cu siguranta, cele dorite.

sursa: http://www.suntfericita.manager.ro/mancarea-ne-influenteaza-deciziile-1219.htm

miercuri, 25 mai 2011

Catalogul mijloacelor fixe - cateva prevederi incitante din punct de vedere contabil

Ca regula generala, actul normativ stabileste posibilitatea societatii sa aleaga o perioada normata de amortizare in interiorul unei valori minime sau a unei valori maxime.

De exemplu, in cadrul cladirilor, amortizarea acestora se va face in perioada 40-60 de ani, astfel incat persoanele cu atributii in administrarea societatii pot adopentrua o politica economica ce va aduce un profit anual mai mare sau mai mic in functie de durata amortizarii.

Mai putin cunoscute sunt prevederile din actul normativ cu privire la perioada de amortizare a unui activ imobilizat vandut dupa o anumita perioada de utilizare, denumit de noi bun second-hand.

In cazul mijloacelor fixe achizitionate cu durata normala de utilizare neconsumata, pentru care se cunosc datele de identificare (data punerii in functiune, durata normala de utilizare ramasa), recuperarea valorii de intrare se face pe durata normala de functionare ramasa.                

REVISAL 2011: 3 modalitati de transmitere. Acte necesare

Registrul general de evidenta a salariatilor  (REVISAL) in format electronic se transmite prin una dintre urmatoarele modalitati:
a) transmitere on-line prin intermediul portalului www.itmonline.inspectiamuncii.ro/, pus la dispozitie de Inspectia Muncii;
Transmiterea on-line se face dupa solicitarea si obtinerea de catre angajator a activarii accesului la portalul Inspectiei Muncii www.itmonline.inspectiamuncii.ro/ si obtinerea numelui de utilizator si a parolei.
Activarea accesului si obtinerea numelui de utilizator si a parolei se fac la sediul inspectoratului teritorial de munca in a carui raza teritoriala angajatorul isi are sediul sau domiciliul, in baza unei imputerniciri semnate si stampilate de reprezentantul legal al angajatorului, insotita de o copie a certificatului de inmatriculare sau o copie a actului de identitate, dupa caz.
Modelul de imputernicire poate fi obtinut de pe pagina de internet a Inspectiei Muncii www.inspectiamuncii.ro/ sau de la sediul inspectoratelor teritoriale de munca.
b) transmitere prin e-mail pe baza de semnatura electronica;

luni, 23 mai 2011

Codul muncii 2011: Timpul de munca

Durata muncii este perioada in care salariatul (art. 108 din Codul muncii):
- presteaza munca
- se afla la dispozitia angajatorului
- isi indeplineste sarcinile si atributiile de serviciu

Directiva 2003/88/CE privind anumite aspecte ale organizarii timpului de lucru: 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare

Durata muncii � pana acum

4 luni � Directiva UE
3 luni � Codul muncii
12 luni � Contractul colectiv incheiat la nivel national pentru anii 2007-2010:

- Agricultura, piscicultura, pescuit;
- Industria alimentara, a bauturilor si a tutunului;
- Exploatarea si prelucrarea lemnului
- Comert
- Constructii
- Turism, hoteluri, restaurante
- Energie electrica, termica, petrol si gaze
- Transporturi

Durata muncii in prezentPerioada de referinta: 4 luni