trafic

luni, 30 mai 2011

Concediul de odihna - stabilit matematic

Spune Legea nr. 40/2011, la art. 140 alin. 2, modificat, ca:
„Durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractul colectiv de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective aplicabile si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic .
Modificarea aduce o solutie in actualitate: daca in contractul colectiv de munca nu se prevede nimic, atunci salariatul care este 6 luni in concediu medical ar trebui sa primeasca intreg concediul de odihna anual.

Unii angajatori ma contrazic.

Am contrazis si eu inspectorii de munca acum cativa ani, spunand ca aplicarea articolului in forma anterioara (putin modificat fata de forma actuala) se face automat.

Si am fost sfatuit, ca sa nu apara niciun fel de discutii, ca in contractul colectiv de munca la nivel de unitate sa inseram o clauza care expliciteaza, aplica pe cea de mai sus:

Verificarea salariatului aflat in concediul medical

Ca urmare a modificarii intervenite prin OUG 36/2010, salariatul poate fi verificat daca se afla la domiciliu pe parcursul concediului medical.

Verificarea prezentei salariatilor in concediu medical la adresa de domiciliu sau la resedinta indicata se efectueaza de catre platitorii de indemnizatii insotiti, daca este cazul, de un reprezentant al politiei, avandu-se in vedere programul individual de recuperare recomandat de medicul specialist. Verificarea prezentei asiguratilor nu va afecta drepturile si libertatile cetatenesti garantate de Constitutia Romaniei.

Plata indemnizatiei inceteaza daca salariatul refuza aceasta verificare sau nu poate fi gasit la adresa indicata.
In acest sens, salariatul va semna o declaratie pe propria raspundere.