trafic

joi, 12 mai 2011

Decizie ICCJ: Firmele nu mai sunt obligate sa plateasca taxa radio-TV

Firmele din Romania nu mai au obligatia de a plati taxa radio-TV daca nu beneficiaza de cele doua servicii publice. Asa a decis Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Curtea a respins recursul formulat de catre Guvernul Romaniei si Societatea Romana de Radiodifuziune intr-un proces intentat de o firma din judetul Cluj, New Vissa SRL, pentru anularea taxei.

"Prin decizia pronuntata, Inalta Curte a dispus anularea prevederilor legale prin care toate firmele cu sediul in Romania erau obligate la plata unei taxe lunare pentru serviciile publice de radio si TV.

ICCJ a respins recursul formulat de catre Guvernul Romaniei si Societatea Romana de Radiodifuziune la sentinta data de catre Curtea de Apel Cluj, prin care se anula taxa radio-TV pentru toate firmele care nu detin receptoare radio-TV", se arata in decizia ICCJ, publicata in Monitorul Oficial.

Microintreprinderile erau scutite de plata acestei taxe inca din aprilie 2009.
Aceasta taxa a fost contestata puternic in ultimii ani. Unii proprietari de firme, care aveau sediul social in aceeasi locuinta cu ei, erau nevoiti sa o plateasca de doua ori.

sursa: manager.ro

miercuri, 11 mai 2011

Garantia de buna executie in constructii

Garantiile se acorda pentru orice fel de constructie si instalatiile aferente acesteia, indiferent de forma de proprietate a investitorului sau de destinatia constructiei.
Garantiile se acorda si pentru lucrarile de montaj utilaje, echipamente si instalatii tehnologice la cladirile noi, dar si la cladirile deja existente, cu ocazia reparatiilor capitale, consolidarilor, modificarilor, extinderilor, modernizarilor, retehnologizarilor.
 
Prin contractele care se incheie intre executant si beneficiar este obligatorie inscrierea clauzelor referitoare la nivelul de calitate al constructiilor si la garantiile materiale acordate de catre executant.

Garantia se acorda pe o perioada determinata stabilita intre executant si beneficiarul lucrarilor de constructii-montaj si se constituie cu scopul crearii unor disponibilitati banesti necesare pentru acoperirea unor eventuale reclamatii de calitate care ar putea interveni intre data receptiei provizorii si data receptiei definitive a lucrarilor.
De regula, garantiile se acorda sub forma de procente aplicate asupra valorii lucrarilor executate, cuprinse in situatiile de lucrari intocmite lunar sau pe fiecare stadiu de executie.

marți, 10 mai 2011

Este putin probabil ca Romania sa aiba nevoie de banii FMI in 2011

Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, considera ca Romania nu ar trebui sa traga bani de la institutia financiara in acest an, dar nu exclude complet aceasta posibilitate, aratand ca sunt sanse de sub 25%, sau chiar sub 10% pentru un astfel de scenariu.

"Ca parte a unui exercitiu pe care l-am facut in urma cu circa doua luni, ni s-a solicitat sa analizam in ce scenariu Guvernul ar putea sa traga bani. Acest lucru nu inseamna ca este un scenariu care are o probabilitate foarte mare. Daca ar fi asa, board-ul nu ne-ar fi permis sa avem un astfel de program (preventiv - n.r.), ci unul obisnuit", a spus Franks, intr-o conferinta de presa.

El a aratat ca, daca ar fi sa faca o estimare, probabilitatea ca Romania sa atraga bani de la institutie in acest an este de sub 25%, sau chiar sub 10%.

Noul acord de tip preventiv, incheiat la finele lunii martie pentru doi ani, are o valoare de 3,09 miliarde DST (circa 3,5 miliarde de euro), respectiv 300% din cota pe care o are Romania la FMI. Acordul va fi insotit de un sprijin preventiv de 1,5 miliarde euro de la Uniunea Europeana si de un imprumut de 400 milioane de euro de la Banca Mondiala.
sursa: contabilul.manager.ro

Cresterea valorii unui mijloc fix

La 31.12.2010 efectueaza o reevaluare iar valoarea neta - noua valoare a cladirii este de 150.000 lei.

Situatia imobilului se prezinta astfel:

-    in perioada ianuarie 2009 - decembrie  2010 - societatea a calculat amortizarea astfel:
Amortizare anuala = Valoarea cladirii / 40 de ani = 100.000 /40 = 2.500 lei/an;

-    valoarea neta a cladirii  la 31.12.2010= Valoare de intrare - Amortizare efectuata  = 100.000 lei  - 5.000 lei  = 95.000  lei;

-    in urma reevaluarii de la 31.12.2010, valoarea cladirii a devenit de 150.000 lei;

-    se inregistreaza o diferenta de reevaluare de 55.000 lei.

luni, 9 mai 2011

Indemnizatia de maternitate

Concediul de maternitate este in realitate un concediu medical, el acordandu-se pe baza certificatului medical, de regula de medicul de specialitate obstetrica ginecologie care supravegheaza sarcina, respectiv de catre medicul de specialitate obstetrica-ginecologie al unitatii sanitare unde s-a produs nasterea, de medicul care a asistat nasterea sau de medicul de familie pentru lauzie.

Certificatul medical pentru sarcina/lauzie se elibereaza potrivit Ordinului comun nr. 233/2006 al ministrului sanatatii si nr. 125/2006 al Casei nationale de asigurari de sanatate pentru aprobarea modelului unic al certificatului medical si
a instructiunilor privind completarea si eliberarea certificatelor de concediu medical in baza carora se acorda indemnizatiile asiguratilor din sistemul asigurarilor sociale de sanatate.

Codul de diagnostic este 08 � sarcina si lauzie. Concediul medical pentru maternitate se acorda numai pentru sarcina si nu pentru afectiunile care pot interveni pe parcursul sarcinii, fara legatura cu aceasta.