trafic

vineri, 8 aprilie 2011

Noutatile introduse prin OUG nr.111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor

In anul 2010 Guvernul a promovat prin Ordonanta de Urgenta nr.111 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, o serie de masuri cu caracter de noutate fata de reglementarea anterioara in ceea ce priveste acordarea concediului si indemnizatia pentru cresterea copilului. Un element de noutate adus de acest act normativ il reprezinta acordarea unei sume suplimentare lunare de 600 de lei pentru parintele care se afla in concediu de ingrijire a copilului in conformitate cu prevederile OUG nr.111/2010 (respectiv copil nascut incepand cu data de 1 ianuarie 2011), in situatia in care i se naste un al doilea copil in perioada concediului.

Amenzi intre 500 si 5000 lei pentru nedepunerea sau depunerea cu intarziere a Declaratiei 112

Luni, 25 aprilie 2011 este termenul limita pentru depunerea la unitatea fiscala a formularului D112 „Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate” pentru luna martie 2011.

Atentie! Nedepunerea sau depunerea cu intarziere a formularului 112 constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda intre 500 si 1.000 de lei pentru persoane fizice, respectiv 1.000 – 5.000 de lei pentru firme.
In situatia in care angajatorul nu depune in mod repetat declaratia lunara, acesta va fi declarat inactiv.

Categoriile de venituri neimpozabile

Mai jos sunt prezentate sintetic categoriile de venituri neimpozabile.
Potrivit prevederilor legale in vigoare, in categoria veniturilor neimpozabile sunt cuprinse:

- ajutoarele, indemnizatiile si alte forme de sprijin cu destinatie speciala, acordate din bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat, bugetele fondurilor speciale, bugetele locale si din alte fonduri publice, precum si cele de aceeasi natura primite de la alte persoane, indemnizatiile pentru risc maternal, maternitate, cresterea copilului si ingrijirea copilului bolnav, potrivit legii, cu exceptia indemnizatiilor pentru incapacitate temporara de munca, dintre care exemplificam cateva: alocatia de stat pentru copii,de intretinere pentru fiecare copil incredintat sau dat in plasament familial, alocatia sociala primita de nevazatorii cu handicap grav si accentuat, indemnizatia acordata persoanei cu handicap grav in situatia in care angajatorul nu poate asigura acesteia un inlocuitor al asistentului personal, potrivit legii; alocatia pentru copiii nou-nascuti, primita pentru fiecare dintre primii 4 copii nou-nascuti vii; indemnizatia lunara primita de persoanele cu handicap grav si accentuat;

joi, 7 aprilie 2011

Principalele modificari aduse Codului Muncii în 2011

1.Certificatul medical care stabileste ca o persoana este apta de munca trebuie prezentat înainte de încheierea contractului individual de munca, nemaiputând fi acceptat si ulterior.

2. Referitor la perioada de proba

Declaratii ANAF cu termen in luna aprilie 2011

ANAF informeaza contribuabilii ca, in luna aprilie 2011, trebuie sa depuna la Fisc, dupa caz, documentele precizate mai jos.



Pana la 15 aprilie:

- Declaratia recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare pentru obligatiile de declarare aferente operatiunilor desfasurate in luna martie 2011, formular 390 VIES. Reglementare: art. 156 indice 4 din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare; OPANAF nr. 76/2010.

Pana la 25 aprilie:

Contabilitate si consultanta: OPANAF nr. 183/2011 - Formular 300 (Decont TVA)

Contabilitate si consultanta: OPANAF nr. 183/2011 - Formular 300 (Decont TVA): "Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr.183/2011 pentru aprobarea modelului şi conţinutului formularului (300) "Decont de taxă pe valoarea adăugată”, publicat în Monitorul Oficial nr. 91din 4 februarie 2011.
sursa: http://www.anaf.ro/

funny - banc - inginerii...."manca-i-ar mama....de bombonele...."

Cică moare un inginer şi ajunge la Porţile Raiului.
         Il caută Sfântul Petru prin catastife, prin hârtii, agende, caiete, da' nu-l găseşte defel, şi atunci îi spune inginerului:

          - Îmi pare rău, nu eşti pe listă, nu pot să te las să intri. 
Trebuie să te duci în Iad.
         Tipul, ce să mai zică, se duce în Iad. Dar nu trece multă vreme, şi inginerul, sătul de mizeriile specifice
Iadului, se pune pe treabă şi începe să proiecteze diverse îmbunătăţiri.
         Cu trecerea timpului, în Iad încep să beneficieze de ISO 9000, SAP, control de fluxuri de cenuşă, aer condiţionat, cuptoare de smoală cu alimentare automată, closete cu auto-spălare, sala maşinilor, programe de siguranşă şi prevenire a accidentelor, scări rulante, reţele de comunicaţii cu fibră optică, programe de mentenanţă predictivă, sisteme de control field bus şi Hart, acces pe bază de amprente digitale, Wi-fi, iPod-uri, etc...
         Într-o bună zi, îl sună Dumnezeu pe Satana la telefon şi-l intre abă:

Diurna externa - modificare 2011

Legea 118/2010 privind unele masuri necesare restabilirii echilibrului bugetar a redus drepturile personalului trimis in misiune in strainatate, asadar, diurna externa.

Astfel, potrivit art. 2 alin. (1) lit. a) din Legea 118/2010 privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar se reduce cu 25% cuantumul drepturilor de care beneficiaza personalul din cadrul autoritatilor si institutiilor publice, indiferent de modul de finantare al acestora reprezentand salarizarea in valuta si alte drepturi in valuta si in lei ale personalului trimis in misiune permanenta in strainatate si, respectiv, ale personalului roman trimis in strainatate pentru

Radu Golban si datoria Germaniei catre Romania

Cine este Radu Golban
  • Născut la 18 noiembrie 1973, în Timişoara;
  • În aprilie 1988 a plecat din România, fiind stabilit acum în Elveţia, localitatea St. Gallen;
  • Absolvent de ştiinţe politice şi drept, Universitatea din Freiburg, Germania;
  • Master în studii europene avansate, legislaţie europeană, politici economice şi macroeconomice, Universitatea din Basel;
  • Doctor în economie;
  • Profesor la Universitatea de Vest, Timişoara.

Radu Golban, economistul care a dezvăluit existenţa datoriei de 19 miliarde de euro 

Diurna si orele suplimentare

Poate beneficia un salariat in aceeasi zi si de diurna si de plata orelor suplimentare?
  
Pe perioada delegarii salariatul trebuie sa isi desfasoare activitatea in cadrul programului de lucru al unitatii care l-a delegat.
Daca, la solicitarea angajatorului, salariatul presteaza munca in afara duratei programului normal de lucru al unitatii care l-a delegat inseamna ca salariatul efectueaza ore suplimentare.
Conform art. 119 alin. (1) din Codul muncii, munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 30 de zile dupa efectuarea acesteia.
Art. 120 din Codul muncii statorniceste exceptia de la regula si anume: daca nu este posibila compensarea cu 

miercuri, 6 aprilie 2011

Cu un singur certificat digital calificat puteţi depune declaraţii electronice pentru un numar nelimitat de CUI-uri.

Etapele pe scurt:

1. Obţineţi un certificat calificat de semnãturã electronicã  conform Legii 455/2001. Registrul furnizorilor de servicii de certificare acreditaţi, este stabilită şi publicată de Ministerul Comunicaţiilor si Societaţii Informaţionale pe site-ul  http://www.mcsi.ro/Minister/Domenii-de-activitate-ale-MCSI/Tehnologia-Informatiei/Servicii-electronice/Semnatura-electronica

funy - iesirea din criza

Ajung Obama ,Medvedev si Basescu la Dumnezeu. Obama il intreaba pe umnezeu:
-Doamne , cand o sa pot scoate America din criza asta politica?
Trec 2 minute iar Dumnezeu ii da rapunsul:
- Obama , nu in mandatul tau!
Obama foarte suparat pleaca. Merge Medvedev si-l intreaba pe Dumnezeu:
-Doamne cand o sa fie Rusia iarasi o forta mondiala cum era intr-o vreme si sa ne fie si noua mai bine cu politica?
Trec 3 minute iar Dumnezeu ii da raspunsul:

funy - banc cu inginer si manager

Un tip zboara cu balonul admirand peisajul rural pe care-l survoleaza. La un moment dat isi da seama ca s-a ratacit si observand un om dedesubt coboara balonul sa-l intrebe unde se afla.
-Nu te supara, am si eu nevoie de ajutorul tau. Trebuie sa ma intalnesc cu un prieten intr-o jumatate de ora si nu stiu unde sunt.
-Cu placere: te afli la bordul unui balon, la 10m deasupra solului, coordonatele fiind 41 de grade latitudine

Programul pentru Declaratia 112a fost actualizat in 04.04.2011

Conform datelor oferite de ANAF programul care valideaza datele din declaratia 112 a fost actualizat in data de 04.04.2011. In aceasta data a fost actualizat programul A de incarcare si validare date pentru formularul D112. Este vorba despre PDF-ul inteligent, care este valabil incepand cu data de 01.04.2011, inclusiv pentru declaratiile rectificative aferente perioadelor de raportare ianuarie si februarie 2011.

Pentru ajutorul tau iti voi prezenta cum pot fi preluate datele dintr-o versiune anterioara a PDF-ului inteligent pantru generarea Declaratiei 112.

Ce trebuie sa cuprinda actul constitutiv al unui S.R.L.? Dar al unei societati pe actiuni (S.A.)?

Actul constitutiv este foarte important. El va poate aduce neplaceri in relatia cu finantatorii care v-ar putea credita, poate conferi puteri disproportionat de mari unui asociat minoritar, iar in cazul luarii unei decizii poate deveni un obstacol prin modul de definire a majoritatii  necesare.
In actul constitutiv este nevoie de anumite clauze speciale care sa stabileasca daca administratorii au permisiunea de a infiinta singuri puncte de lucru, de a cumpara si vinde bunuri imobile in numele societatii, fara nici un fel de aprobari si altele.

Acte necesare infiintarii unei Fundatii

Acte necesare infiintarii unei Fundatii:



  • Cerere adresata Judecatoriei in a carei raza teritoriala isi are sediul fundatia;




  • Actul Constitutiv si Statutul se incheie obligatoriu in forma autentica (la notar).




  • Actul constitutiv al fundatiei cuprinde, sub sanctiunea nulitatii absolute:




  • a) datele de identificare ale fondatorului sau, dupa caz, ale fondatorilor: numele sau denumirea si, dupa caz, domiciliul sau sediul acestora;




  • b) scopul fundatiei;




  • c) denumirea fundatiei;




  • d) sediul fundatiei;




  • e) durata de functionare a fundatiei - pe termen determinat, cu indicarea expresa a termenului sau, dupa caz, pe termen nedeterminat;




  • f) patrimoniul initial al fundatiei (min. 3500 RON);
  • Acte necesare infiintarii unei Asociatii (Organizatii Non-Guvernamentale)

    Conform OG 26/2000 modificata prin L 246/2005 aveti nevoie de:
    • Cerere adresata Judecatoriei in a carei raza teritoriala isi are sediul asociatia;
    • Act Constitutiv si Statut se incheie in forma autentica ori atestat de catre avocat.
    • Actul constitutiv cuprinde, sub sanctiunea nulitatii absolute:
    • a) datele de identificare a asociatilor (minim trei asociati fondatori): numele sau denumirea si, dupa caz, domiciliul sau sediul acestora;
    • b) exprimarea vointei de asociere si a scopului propus;
    • c) denumirea asociatiei;
    • d) sediul asociatiei;

    Acte necesare pentru infiintarea unei Persoane Fizice Autorizata si a unei Asociatii familiare



  • Conform art. 6 si art. 7din L 300/2004 privind autorizarea persoanelor fizice şi a asociatiilor familiale care desfasoara activitati economice în mod independent, actele necesare sunt:
    Art. 6
    a) cerere-tip; în cazul asociatiei familiale trebuie sa contina semnaturile tuturor membrilor asociatiei;
    b) rezervarea denumirii la oficiul registrului comertului;
    c) certificatul de cazier fiscal al persoanei solicitante, respectiv al fiecarui membru al asociatiei familiale, în original. Cetatenii straini neinregistrati fiscal în Romania au obligaţia sa prezinte o declaratie pe proprie raspundere autentificata, din care sa rezulte ca nu au datorii fiscale si ca nu au savarsit fapte de natura celor care se inscriu in cazierul fiscal, sanctionate de legile financiare, vamale şi cele care privesc disciplina financiar-fiscala;
  • Acte necesare infiintarii unei societati comerciale SRL

    • Cerere (formular O.R.C.).
    • Rezervarea denumirii firmei ( la nivel de judet sau la nivel de tara).
    • Act constitutiv (autentificat de avocat sau notar) care trebuie sa contina obligatoriu, conform art. 7 din L 31/16.11.1990 republicata: a) datele de identificare ale asociatilor; b) forma, denumirea si sediul social; c) obiectul de activitate al societatii cu precizarea domeniului si a activitatii principale; d) capitalul social, cu mentionarea aportului fiecarui asociat, in numerar sau in natura, valoarea aportului in natura si modul evaluarii - la SRL se vor preciza numarul si valoarea nominala a partilor sociale, precum si numarul partilor sociale atribuite fiecarui asociat pentru aportul sau;

    ce este contabilitatea?

    Termenul contabilitate desemneaza stiinta care studiaza efectele tranzactiilor si a altor activitati economice asupra situatie economice si financiare a unei entitati contabile. Prima forma de contabilitate isi gaseste originea in anul 1494, in tratatul "Summa de arithmetica" publicat de Luca Parciolo. Aceasta publicatie cuprindea o descriere a practicilor de contabilitate ale epocii si a practicilor de contabilitatate in partida dubla, in special. Se considera ca Parciolo este cel care a pus bazele practiciilor de contabilitate in partida dubla, motiv pentru care in prezent practica de contabilitate in partida dubla se numeste "metoda italiana".
    De-a lungul timpului numeroase definitii au fost asociate termenului de contabilitate. Principalele aspecte sub care putem sa explicam termenul contabilitate sunt:

    marți, 5 aprilie 2011

    ajutorul de nastere acordat parintelui sub forma unui salariu de incadrare la unitatea unde lucreaza

    Conform art 55 alin 4 lit a din codul fiscal - veniturile constand in ajutoare pentru nastre acordate salariatilor reprezinta venituri neimpozabile. Prin urmare pentru aceste venituri nici societatea nici angajatul nu datoreaza impozit pe venit si nici contributii sociale de asigurari sociale, sanatate si somaj.
    Pemtru mai multe detalii lasati un coment cu solicitarile voastre si pe cat posibil va voi raspunde.

    sursa: http://www.portalcontabilitate.ro/