Garantiile se acorda pentru orice fel de constructie si instalatiile aferente acesteia, indiferent de forma de proprietate a investitorului sau de destinatia constructiei.
Garantiile se acorda si pentru lucrarile de montaj utilaje, echipamente si instalatii tehnologice la cladirile noi, dar si la cladirile deja existente, cu ocazia reparatiilor capitale, consolidarilor, modificarilor, extinderilor, modernizarilor, retehnologizarilor.
Prin contractele care se incheie intre executant si beneficiar este obligatorie inscrierea clauzelor referitoare la nivelul de calitate al constructiilor si la garantiile materiale acordate de catre executant.
Garantia se acorda pe o perioada determinata stabilita intre executant si beneficiarul lucrarilor de constructii-montaj si se constituie cu scopul crearii unor disponibilitati banesti necesare pentru acoperirea unor eventuale reclamatii de calitate care ar putea interveni intre data receptiei provizorii si data receptiei definitive a lucrarilor.
De regula, garantiile se acorda sub forma de procente aplicate asupra valorii lucrarilor executate, cuprinse in situatiile de lucrari intocmite lunar sau pe fiecare stadiu de executie.
Executantul lucrarilor de constructii are drept obligatie principala remedierea, pe propria cheltuiala, a defectelor calitative aparute din vina sa, atat in perioada de executie cat si in perioada de garantie stabilita.
Garantia se acorda pe fiecare stadiu de executie, indiferent de procentul de realizare al lucrarilor efectuate asa cum sunt consemnate in situatiile de lucrari receptionate pe etape de executie: receptia la terminarea lucrarilor, receptia la punerea in functiune a capacitatilor de productie, receptia finala si receptia definitiva.
Faptul generator al garantiilor acordate de constructor intervine la momentul faptului generator al prestarilor de servicii constand in lucrari de constructii-montaj.
Asa cum se reglementeaza prin articolul 1341 alineatul (4) faptul generator pentru lucrarile de constructii-montaj si alte servicii prestate in acest domeniu, decontate pe baza de situatii de lucrari, ia nastere intr-unul din urmatoarele doua momente stabilit prin contractul incheiat:
- la data emiterii situatiilor de lucrari;
- la data la care aceste situatii sunt acceptate de beneficiar.
Incepand cu anul 2007 nu a mai fost admisa amanarea exigibilitatii TVA pentru sumele reprezentand contravaloarea garantiilor de buna executie acordate beneficiarului de catre constructor pentru lucrarile efectuate.
In baza prevederilor Legii nr. 343/2006 privind modificarea Codului fiscal, incepand cu data de 1 ianuarie 2007 nu a mai fost admisa reducerea bazei de impozitare a TVA cu valoarea garantiilor acordate, motiv pentru care factura pentru lucrarile de constructii-montaj se emite la valoarea integrala rezultata din situatiile de lucrari intocmite de constructor si acceptate de beneficiar.
Din acest moment, garantiile acordate beneficiarilor lucrarilor in constructii nu mai reprezinta operatiuni din sfera de aplicare a TVA deoarece nu indeplinesc cumulativ cele patru conditii impuse prin articolul 126 alineatul (1) din Codul fiscal.
Astfel, intreaga valoare a situatiilor de lucrari, acceptata la plata, reprezinta baza de impozitare a TVA.
Desi, garantiile nu intra in baza de impozitare a TVA, beneficiarul lucrarilor are dreptul sa achite constructorului valoarea facturii emise, diminuata cu valoarea garantiei stabilite prin contract.
Pentru garantiile acordate, constructorul nu trebuie sa emita in mod expres o factura separata, deoarece garantia nu reprezinta o operatiune economica de livrare de bun sau de prestare de serviciu si nici o reducere de pret acordata ulterior livrarii sau prestarii.
ATENTIE!
Totusi, daca un beneficiar solicita constructorului o astfel de factura pentru garantia acordata constructorul poate emite o astfel de factura pe care inscrie o mentiune de genul �suma care nu intra in sfera de TVA, reprezentand garantie acordata, conform contractului nr. .../data�.
O astfel de factura poate fi utilizata doar ca document justificativ pentru inregistrarea contabila a garantiei:
- Acordate de catre constructor beneficiarului sau prin formula contabila:
2678 Alte creante imobilizate = 411 Clienti
- Primite de beneficiar din partea constructorului, prin formula contabila:
404 Furnizori de imobilizari = 167 Alte imprumuturi si datorii asimilate
In cadrul unei facturi emise, cu suma garantiei acordate de constructor poate fi diminuata doar valoarea totala a facturii formata din baza de impozitare si TVA colectata, rezultand astfel o suma neta de plata. Valoarea garantiei se inscrie in factura cu semnul minus, fara a inscrie TVA in dreptul sau.
Deci, suma neta de plata reprezinta diferenta dintre valoarea totala facturata (inclusiv TVA) si valoarea garantiei acordate.
In situatia in care nu se diminueaza valoarea facturata cu suma garantiei acordate, este suficienta inscrierea pe factura, in coltul din stanga jos, cu titlu informativ, a unei mentiuni referitoare la garantia acordata, conform clauzelor contractuale.
Astfel, in baza acestei mentiuni, beneficiarul achita constructorului valoarea facturata diminuata cu valoarea garantiei primite in cadrul perioadei de garantie.
sursa: contabilul.manager.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu