1. Uitatul la televizor
Chiar daca faci exercitii fizice in mod regulat, daca petreci ore nenumarate in fata televizorului iti creste riscul de infarct si atac cerebral.
"Exercitiile intermitente nu compenseaza timpul in care stai", spune dr. R. Reynolds, de la Centrul de Cercetare a Bolilor Cardiovasculare din New York. De ce? Lipsa miscarii afecteaza nivelurile de grasimi si zaharuri.
Dr. Reynolds ne sfatuieste sa facem plimbari dese si, cand suntem la birou, sa vorbim la telefon in picioare.
Te simti stresat, plini de nervi sau deprimat? Toate acestea iti afecteaza inima. Desi fiecare trece prin stari similare cateodata, modul in care administram emotiile afecteaza inima. "Cei care isi interiorizeaza stresul sunt in mare pericol. Cercetarea arata cat de benefice sunt rasul si sprijinul prietenilor", spune Dr. Reynolds. "Si este de mare ajutor sa mergi sa vorbesti cu un specialist".
3. Nefolosirea atei dentare
Nu se cunoaste motivul exact, dar este o legatura directa intre bolile gingiei si ale inimii, spune Dr. Ostfeld. Daca nu folosesti ata dentara, se depune placa dentara si, astfel, se imbolnaveste si gingia. Una dintre teorii spune ca bacteriile din placa dentara produc inflamatii in organism. "Inflamatia promoveaza toate aspectele arteroscleerozei", spune Dr. Ostfeld. Tratarea gingiilor poate imbunatati functionarea vaselor de sange.
4. Retragerea din lume
Nu este niciun secret, alti oameni pot fi enervanti, iritanti si greu de suportat. Totusi, este logic ca trebuie sa-ti intaresti relatiile cu cei care chiar iti plac. Oamenii cu o familie iubitoare, cu prieteni si contacte sociale au o viata mai lunga si mai sanatoasa. Toti avem nevoie de timp pentru sine, dar trebuie sa ne "agatam" de prezenta celorlalti.
5. Faci totul sau nimic
Multi oameni se apuca de gimnastica cu intentii bune, dar exagereaza, se ranesc, incep sa se simta rau si apoi se opresc de tot. Intelept este ca exercitiile sa fie facute pe perioade scurte, dar constant, la intervale regulate. Cea mai importanta este implicarea, trebuie sa ne intereseze planul pe termen lung.
6. Ingerarea a prea mult alcool
Sigur, cantitati mici de alcool sunt bune pentru inima. Alcoolul in exces este legat de un risc crescut de crestere a tensiunii arteriale, a grasimilor in sange si a insuficientei cardiace. In plus, caloriile suplimentare pot duce si la kilograme mai multe, un alt pericol pentru sanatate. Barbatii nu ar trebui sa depaseasca doua pahare de bautura pe zi, iar femeile unu.
7. Mancatul in exces
Supraponderabilitatea este un risc major pentru inima. Mancarea trebuie sa fie mai putina cantitativ, iar bauturile dulci trebuie inlocuite cu apa. Dr. Reynolds si dr. Hochman sugereaza si reducerea portiilor de carbohidrati cu multe calorii (paste si paine din faina alba) si evitarea produselor pe a caror eticheta scrie "fara grasimi" (acestea au, de obicei, multe calorii).
8. Fumatul activ sau pasiv
Desigur, ai auzit de milioane de ori inainte: nu mai fuma! Dar merita sa repetam. "Fumatul este un adevarat dezastru pentru inima ta", spune dr. Ostfeld. Fumatul produce blocarea vaselor de sange si la ingrosarea arterelor. Este totodata si o bomba cu efect intarziat pentru cei dragi tie. Sunt extrem de multi fumatori pasivi care mor din cauza problemelor de inima.
9. Evitarea fructelor si legumelor
Cea mai sanatoasa dieta pentru inima este cea bazata pe plante. Asta inseamna multe fructe si legume, nuci, cereale integrale, lactate fara grasimi si proteine si minimizarea insertiei fast food-ului. Jumatate din fiecare masa ar trebui sa fie compusa din fructe si legume. Cercetarile au demonstrat ca cei care mananca mai mult de cinci portii de fructe si legume pe zi se confrunta cu un risc cu 20% mai scazut decat cei cu mai putin de trei portii zilnice.
10. Ignorarea sforaitului
Mai mult decat un factor de neplacere, sforaitul poate fi un semn a ceva mai serios: apnee obstructiva in somn. Aceasta tulburare reprezinta o scadere sau oprire a respiratiei in timpul somnului care determina o diminuare a cantitatii de oxigen inspirate si in acelasi timp treziri repetate. Aceste manifestari sunt responsabile de fragmentarea somnului care devine astfel neodihnitor. Asa se explica somnolenta in timpul zilei, mai ales in momentele de scadere a atentiei. Apneea obstructiva in somn favorizeaza aparitia sau agravarea hipertensiunii arteriale, a insuficientei cardiace si a bolii cardiace ischemice. In acelasi timp se asociaza frecvent cu bronhopneumopatiaobstructiva cronica, agravand evolutia acesteia.
sursa: http://www.suntfericita.ro/
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu