In masura in care asociatia de proprietari incheie conventii civile, din punct de vedere al impozitului pe venit, platitorul de venit are obligatia calculului, retinerii la sursa a impozitului si virarii acestuia la bugetul de stat, care se poate face dupa doua metodologii, respectiv:
- prin retinerea la sursa, potrivit art. 52 alin. (1) lit. d) si alin. (2) din Codul fiscal , a unui impozit in cota de 10% reprezentand plata anticipata in contul impozitului anual datorat de persoana fizica in cota de 16%;
- prin retinerea la sursa a unui impozit final stabilit in cota de 16% conform optiunii exercitate de in scris la momentul incheierii contractului, potrivit art. 52 indice 1 din Codul fiscal .
In ambele cazuri, baza de calcul a impozitului pe venit la care platitorul va aplica cota de 10% reprezentand plata anticipata, respectiv de 16% reprezentand impozit final, va fi venitul brut din activitatea desfasurata in baza conventiei/contractului civil incheiat potrivit Codului civil .
Daca incheiati conventii civile cu persoanele fizice, veti avea in vedere, pe langa obligatiile privind retinerea impozitului de 10%, respectiv de 16% conform optiunii exercitate in conformitate cu art. 521 din Codul fiscal si celor privind retinerea, virarea si declararea contributiilor individuale de asigurari sociale si de asigurari pentru somaj, de 10,5% si 0,5% aplicate la venitul brut, potrivit prevederilor art. III din OUG 58/2010 , indiferent daca persoana realizeaza si venituri de natura salariala.
Potrivit alin. (11) al OUG 58/2010 astfel cum a fost modificata de OUG 82/2010 , obligatia declararii, calcularii, retinerii si platii contributiilor individuale de asigurari sociale si de asigurari pentru somaj, corespunzatoare veniturilor rezultate din activitati profesionale desfasurate in baza contractelor/conventiilor incheiate potrivit Codului civil , revine platitorului de venit.
In temeiul alin. (17) lit. b) al aceleiasi prevederi, baza lunara de calcul la care se datoreaza contributiile individuale de asigurari sociale si de asigurari pentru somaj este venitul brut, pentru veniturile din activitatea desfasurata in baza contractelor/conventiilor incheiate potrivit Codului civil .
Baza lunara de calcul la care se datoreaza contributiile individuale de asigurari sociale si asigurari pentru somaj nu poate depasi in cursul unei luni calendaristice echivalentul a de 5 ori salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si aprobat prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat, in conformitate cu alin. (18) al aceleiasi prevederi legale.
Intrucat venitul din conventii civile este tratat, indiferent de optiunea catre impozit anticipat sau final, drept venit din activitati independente potrivit art. 521 din Codul fiscal , aceasta noua abordare va produce efecte in ceea ce priveste obligatia ce revine persoanei fizice privind contributia asiguratului la asigurarile sociale de sanatate potrivit art. 257 alin. 2 lit. b) din Legea 95/2006.
Sursa : http://www.fiscalitatea.manager.ro/
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu