trafic

luni, 11 aprilie 2011

Patrunjelul: concentrat de sanatate pentru o viata lunga

Este folosit deseori la mancarurile gatite, dand acestora savoare. Cu toate acestea, potentialul sau curativ nu este exploatat la maximum: patrunjelul proaspat poate fi intrebuintat si la salate, in special alaturi de rosii, usturoi si de ardei. In plus, radacina si semintele de patrunjel sunt rareori folosite.
Ce contine patrunjelul?
Compozitia sa este foarte complexa. Patrunjelul contine aminoacizi, glucide, fibre, dar proprietatile sale terapeutice sunt oferite in special de varietatea si concentratia vitaminelor si a sarurilor minerale.
Sub aspectul concentratiei, patrunjelul se remarca prin continutul mare de vitamina C, provitamina A, fier, fluor si histidina (aminoacid care scade nivelul de stres si atenueaza artritele).

La ce ne foloseste patrunjelul?
Radacina de patrunjel poate fi consumata rasa - in stare cruda, fiarta (intreaga) sau puteti consuma zeama fiarta. Decoctul de patrunjel se prepara din radacina taiata in bucati mici, astfel incat principiile active sa se transfere cat mai bine in lichid. Radacina de patrunjel are un efect diuretic puternic, eliminand apa in exces din tesuturi. Fiarta sau sub forma de suc este foarte bine tolerata de stomac, actionand si ca pansament gastric. Prin efectul diuretic pronuntat radacina de patrunjel ajuta la detoxifierea organismului, in litiaza renala la eliminarea calculilor de mici dimensiuni (“nisipului”) si in dietele de slabire.
Cu patrunjel (radacini cu tulpina frunze cu tot) se prepara si “vinul pentru inima”: 10 radacini cu tulpina si frunze, 1 litru de vin natural, 2 linguri de otet din vin, 300 g de miere pura. Vinul, patrunjelul si otetul se fierb 12 minute la foc mic. Dupa ce ati stins focul asteptati ca fiertura sa se raceasca partial si adaugati mierea (exista si varianta in care mierea se fierbe 3-4 minute, dar este mai sanatos sa pastram si enzimele din miere).
Acest vin actioneaza ca tonic cardiac, reface si intinereste arterele si combate aritmiile cauzate de tulburari neurovegetative.
Deoarece poate creste tensiunea arteriala, va recomandam ca, daca doriti sa folositi aceasta reteta, sa consumati “vinul” cu patrunjel, miere si otet doar cu avizul medicului cardiolog personal.
Frunzele de patrunjel pot fi folosite la mancarea gatita (le adaugati dupa ce ati stins focul, imediat ce mancarea s-a oprit complet din fiert) sau in salate. Proprietati:
- tonic general si, in mod special, tonic cardiac si hepato-tonic;
- antioxidant puternic, prin vitamina C si pigmentii continuti;
- intinereste vasele de sange si purifica sangele, reducand nivelul colesterolului;
- diuretic;
- stimuleaza digestia grasimilor si a proteinelor;
- reduce riscul de cancer si inhiba in special formarea tumorilor pulmonare;
- imbunatateste functionarea ficatului si a rinichilor;
- fortifica sistemul imunitar;
- regleaza ciclul menstrual si stimuleaza libidoul;
- intareste dintii si gingiile.
Semintele de patrunjel au o capacitate ridicata de a ameliora insuficienta cardiaca. Din seminte de patrunjel se prepara tinctura, sau puteti sa obtineti pulbere din aceste seminte rasnindu-le cu rasnita de cafea.
Contraindicatii patrunjel:
Patrunjelul este contraindicat in perioada de sarcina (cand poate fi folosit doar in cantitati reduse, ca si condiment) si in cea de alaptare.
Favorizeaza aparitia arsurilor solare, deoarece creste gradul de sensibilitate la razele soarelui. De aceea, inainte de a merge si cand sunteti la mare nu consumati mult patrunjel.
Patrunjelul consumat in cantitati mari poate deveni toxic (in special din cauza fluorului - acelasi care il recomanda, alaturi de calciul continut, pentru sanatatea dintilor).

Sursa : http://www.safiitusanatos.ro/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu