trafic

miercuri, 6 aprilie 2011

ce este contabilitatea?

Termenul contabilitate desemneaza stiinta care studiaza efectele tranzactiilor si a altor activitati economice asupra situatie economice si financiare a unei entitati contabile. Prima forma de contabilitate isi gaseste originea in anul 1494, in tratatul "Summa de arithmetica" publicat de Luca Parciolo. Aceasta publicatie cuprindea o descriere a practicilor de contabilitate ale epocii si a practicilor de contabilitatate in partida dubla, in special. Se considera ca Parciolo este cel care a pus bazele practiciilor de contabilitate in partida dubla, motiv pentru care in prezent practica de contabilitate in partida dubla se numeste "metoda italiana".
De-a lungul timpului numeroase definitii au fost asociate termenului de contabilitate. Principalele aspecte sub care putem sa explicam termenul contabilitate sunt:


A) Arta Putem vorbi despre arta in contabilitate prin prisma expertilor contabili. Pentru acestia imbinarea cunostintelor acumulate inntr-o maniera care sa creasca la maxim performantele clientilor este intr-adevar o arta.
B) Tehnica Termenul contabilitate poate fi inteles drept o tehnica. Contabilitatea este o tehnica deoarece dispune de instrumente specifice care permit interpretare si prelucrarea informatiilor contabile. Deci putem vorbi despre contabilitate drept tehnica de prelucrare si interpretare a informatiilor contabile.
C) Stiinta Termenul contabilitate desemneaza printre altele o stiinta, stiinta contabila deoarece dispune de un obiect de studiu, respectiv patrimoniul intreprinderii si de o metoda proprie de cercetare. Contabilitatea, spre deosebire de alte stiinte nu este exacta, nu are valoare universala, ci se afla in continuu progres, fiecare etapa de evolutie a societatii dezvaluind o contabilitate noua, o contabilitate evoluata, o contabilitate aprofundata, in fine o contabilitate care raspunde din ce in ce mai bine nevoilor intreprinderilor.
D)Limbaj de comunicare Simbolurile folosite in contabilitate au o semnificatie proprie, terminologia utilizata in contabilitate este unica, vocabularul utilizat in contabilitate este de asemenea propriu. Deci, putem atribui termenului contabilitate semnificatia unui limbaj de comunicare.
E) Joc social Atunci cand rostim cuvantul contabilitate automat ne referim si la factorii care realizeaza cadrul in care contabilitatea isi desfasoara activitatea. Dintre acestia piata este cel mai important. Trebuie sa existe piata pentru a putea desfasura practici de contabilitate, pentru a vorbi despre contabilitate in general. Piata pe care se desfasoara practicile de contabilitate este formata din cerere ( adica utilizatorii informatiei contabile) si oferta( adica situatiile financiar contabile).

Ce trebuie sa mai stiti despre contabilitate.
Exista mai multe tipuri de contabilitate:

In functie de conceptul folosit in organizare:

Conceptul monist
· Contabilitate primara presupune existenta unui singur circuit al informatiei contabile deci, o singura contabilitate pentru necesitatile interne si externe ale intreprinderii.

Conceptul dualist presupune separara informatiei contabile in doua categorii:

· Contabilitate financiara
· Contabilitate de gestiune

In functie de nivelul de de aplicabilitate
Contabilitate publica este organizata la nivelul institutiilor publice din administratie, invatamant, sanatate, aparare, cultura si arta etc. si urmareste executia de casa a bugetului statului, bugetelor locale, bugetului asigurarilor sociale de stat, gestiunea datoriilor publice si alte operatii financiare specifice sectorului neproductiv.
ontabilitate nationala este organizata la nivelul economiei nationale si prezinta sintetic activitatea economica a unei natiuni urmarind evolutia indicatorilor macroeconomici, modificarile in structura de ramura si teritoriala a economiei, marimea si structura avutiei nationale, relatiile financiare si fluxurile monetare.

sursa: http://www.fiipatron.ro/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu