trafic

miercuri, 6 aprilie 2011

Ce trebuie sa cuprinda actul constitutiv al unui S.R.L.? Dar al unei societati pe actiuni (S.A.)?

Actul constitutiv este foarte important. El va poate aduce neplaceri in relatia cu finantatorii care v-ar putea credita, poate conferi puteri disproportionat de mari unui asociat minoritar, iar in cazul luarii unei decizii poate deveni un obstacol prin modul de definire a majoritatii  necesare.
In actul constitutiv este nevoie de anumite clauze speciale care sa stabileasca daca administratorii au permisiunea de a infiinta singuri puncte de lucru, de a cumpara si vinde bunuri imobile in numele societatii, fara nici un fel de aprobari si altele.


De aceea un model standard de act constitutiv poate sa devina (si va deveni) o adevarata problema. Specialistii Consultia va pot asigura impotriva acestor probleme prin conceperea unui act constitutiv personalizat. 
In ceea ce priveste clauzele obligatorii din actul constitutiv al unui S.R.L. , acestea se refera la :
1. Numele, prenumele, codul numeric personal, locul si data nasterii, domiciliul si cetatenia asociatilor (in cazul in care acestia sunt persoane fizice); Denumirea, numarul de inregistrare in registrul comertului sau codul unic de inregistrare, potrivit legii nationale, sediul si nationalitatea asociatilor (in cazul in care acestia sunt persoane juridice)
  2. Forma, denumirea, sediul si, daca este cazul, emblema societatii
  3. Obiectul de activitate cu precizarea domeniului si a activitatii principale
4. Capitalul social subscris si varsat, cu precizarea aportului fiecarui asociat in numerar sau in natura;
5. Valoarea aportului in natura si modul evaluarii;
6. Data la care se va varsa integral capitalul social subscris;
7. Numarul si valoarea nominala a partilor sociale, precum si numarul partilor sociale atribuite fiecarui asociat pentru aportul sau;
8. Administratorii societatii, puterile ce li s-au conferit si modul in care urmeaza sa le exercite.
9. Partea ce revine fiecarui asociat la beneficii si pierderi;
10. Sediile secundare (sucursale, agentii, reprezentante sau alte unitati fara personalitate juridica);
11. Durata societatii, modul de dizolvare si lichidare a acesteia.

Actul constitutiv al unei societati pe actiuni va cuprinde toate clauzele cerute pentru un S.R.L. la care se adauga urmatoarele conditii si clauze:
1. Capitalul social depus de fiecare actionar nu va putea fi mai mic de 30% din cel subscris, restul de capital social fiind varsat in maxim 12 luni de la inmatriculare
2. Specificarea daca actiunile sunt nominative sau la purtator
3. Daca sunt mai multe categorii de actiuni se vor specifica numarul, valoarea nominala si drepturile conferite fiecarei categorii de actiuni
4. Garantia pe care administratorii sunt obligati sa o depuna
5. Numele, prenumele, locul si data nasterii, domiciliul si cetatenia cenzorilor (daca sunt persoane fizice); Denumirea, sediul si nationalitea cenzorilor (daca sunt persoane juridice).

sursa : http://www.fiipatron.ro/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu