trafic

joi, 7 aprilie 2011

Diurna si orele suplimentare

Poate beneficia un salariat in aceeasi zi si de diurna si de plata orelor suplimentare?
  
Pe perioada delegarii salariatul trebuie sa isi desfasoare activitatea in cadrul programului de lucru al unitatii care l-a delegat.
Daca, la solicitarea angajatorului, salariatul presteaza munca in afara duratei programului normal de lucru al unitatii care l-a delegat inseamna ca salariatul efectueaza ore suplimentare.
Conform art. 119 alin. (1) din Codul muncii, munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 30 de zile dupa efectuarea acesteia.
Art. 120 din Codul muncii statorniceste exceptia de la regula si anume: daca nu este posibila compensarea cu 
ore libere platite, in termenul legal de 30 de zile, munca suplimentara se plateste salariatului prin adaugarea unui spor la salariu stabilit prin negociere ce nu poate fi mai mic de 75% din salariu de baza.
In consecinta, daca salariatul aflat in delegatie efectueaza ore suplimentare, munca prestata suplimentar se compenseaza cu ore libere platite in umatoarele 30 de zile in caz contrar angajatorul va plati salariatului un spor stabilit prin negociere ce nu poate fi mai mic de 75% din salariu de baza.
Art. 44 alin. (2) din Codul muncii stabileste dreptul salariatului delegat la plata cheltuielilor de transport si cazare, cat si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.
Concluzionand, salariatul delegat are dreptul la diurna (indemnizatie de
delegare) iar daca efectueaza ore suplimentare are dreptul si la compensare sau la plata sporului pentru munca suplimentara intrucat cele doua drepturi nu se exclud unul pe altul.

sursa: http://www.portalcontabilitate.ro/

Un comentariu: