trafic

joi, 7 aprilie 2011

Diurna externa - modificare 2011

Legea 118/2010 privind unele masuri necesare restabilirii echilibrului bugetar a redus drepturile personalului trimis in misiune in strainatate, asadar, diurna externa.

Astfel, potrivit art. 2 alin. (1) lit. a) din Legea 118/2010 privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar se reduce cu 25% cuantumul drepturilor de care beneficiaza personalul din cadrul autoritatilor si institutiilor publice, indiferent de modul de finantare al acestora reprezentand salarizarea in valuta si alte drepturi in valuta si in lei ale personalului trimis in misiune permanenta in strainatate si, respectiv, ale personalului roman trimis in strainatate pentru
 indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar, prevazute in anexa nr. V/3 la Legea-cadru 330/2009 si in HG 837/1995 cu privire la criteriile de salarizare in valuta si celelalte drepturi in valuta si in lei ale personalului trimis in misiune permanenta in strainatate, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv in HG 518/1995 privind unele drepturi si obligatii ale personalului roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar, cu modificarile si completarile ulterioare a urmatoarelor drepturi de natura salariala
Asadar, prin Legea 118/2010 s-au redus drepturile in valuta cuvenite pentru deplasarile in strainatate nu si drepturile cuvenite pentru deplasarile in tara. 

In consecinta, in perioada 03.07.2010 – 31.12.2010 indemnizatia de delegare si detasare cuvenita pentru deplasarile in Romania nu a fost redusa cu 25%. 

Conform art. 9 din HG 1860/2006, persoana aflata in delegare sau detasare intr-o localitate situata la o distanta mai mare de 5 km de localitatea in care isi are locul permanent de munca primeste o indemnizatie zilnica de delegare sau de detasare de 13 lei, indiferent de functia pe care o indeplineste si de autoritatea sau institutia publica in care isi desfasoara activitatea.
 
Conform art. 55 alin. (2) lit. i) din Codul fiscal, regulile de impunere proprii veniturilor din salarii se aplica si sumelor acordate de organizatii nonprofit si de alte entitati neplatitoare de impozit pe profit, peste limita de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizatia primita pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, pentru salariatii din institutiile publice. 

Conform art. 296 indice 15 lit. g) din Codul fiscal, sumele primite de angajati pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare, si indemnizatia primita pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, in limita a 2,5 ori indemnizatia acordata salariatilor din institutiile publice.

Asadar, suma ce depaseste 32,5 lei pentru deplasarile in tara acordata de organizatii nonprofit si de alte entitati neplatitoare de impozit pe profit este supusa impozitului pe venit. De asemenea, in baza art. 296 indice 4 lit. m) din Codul fiscal, aceasta suma este supusa si contributiilor sociale obligatorii. 

Diurna in valuta cuvenita personalului din ministere, celelalte organe de specialitate ale administratiei publice, precum si altor institutii publice, personalului din regiile autonome si societatile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar a fost redusa cu 25% prin Legea 118/2010. Ulterior, prin Legea 285/2010 privind salarizarea in anul 2011 a personalului platit din fonduri publice, cuantumul aflat in plata in luna octombrie 2010 s-a majorat cu 15%. 

In consecinta, asupra sumelor ce depasesc limita de 2,5 ori a cuantumului aflat in plata in luna octombrie 2010 majorat cu 15% acordate de organizatii nonprofit si de alte entitati neplatitoare de impozit pe profit se datoreaza impozit pe venit. De asemenea, in baza art. 296 indice 4 lit. m) din Codul fiscal aceste sume sunt supuse si contributiilor sociale obligatorii.
 
In situatia in care, angajatorul este o persoana juridica platitoare de impozit pe profit, sumele primite de angajati pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare a indemnizatiei primite pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului nu sunt incluse in veniturile salariale si nu sunt impozabile potrivit art. 55 alin. (4) lit. g) din Codul fiscal si nu sunt supuse contributiilor sociale obligatorii indiferent de cuantumul in care se acorda. 

sursa: http://www.fiscalitatea.manager.ro/

Un comentariu:

  1. As avea o intrebare in legatura cu diurna din strainatate.
    Pentru o deplasare in strainatate de la ora plecarii pana la ora sosirii daca nu trece mai mult de 12 ore nu se acorda diurna?

    RăspundețiȘtergere